Generelle vilkår
Artikkel 1 – Definisjoner
I disse vilkårene menes med:
Angrefrist: perioden hvor forbrukeren kan benytte seg av sin angrerett;
Forbruker: den fysiske personen som ikke handler som en del av yrkesutøvelse eller virksomhet og inngår en fjernavtale med næringsdrivende;
Dag: kalenderdag;
Løpende avtale: en fjernavtale om en serie av produkter og/eller tjenester, hvor leverings- og/eller mottakelsesforpliktelsen er spredt over tid;
Varig databærer: ethvert middel som gjør det mulig for forbrukeren eller næringsdrivende å lagre informasjon som er rettet mot dem personlig, på en måte som muliggjør fremtidig konsultasjon og uendret reproduksjon av den lagrede informasjonen.
Angrerett: muligheten for forbrukeren til å trekke seg fra fjernavtalen innen angrefristen;
Næringsdrivende: den fysiske eller juridiske personen som tilbyr produkter og/eller tjenester til forbrukere på avstand;
Fjernavtale: en avtale der, som en del av et organisert system for salg på avstand av produkter og/eller tjenester, inntil inngåelsen av avtalen kun benyttes en eller flere teknikker for fjernkommunikasjon;
Teknikk for fjernkommunikasjon: middel som kan brukes til å inngå en avtale, uten at forbrukeren og næringsdrivende samtidig er tilstede i samme rom.
Generelle vilkår: de nåværende generelle vilkår fra næringsdrivende.
Artikkel 2 - Næringsdrivendes identitet
E-post: info@modabris.com
Artikkel 3 – Anvendelse
Disse generelle vilkårene gjelder for ethvert tilbud fra selskapet samt for enhver inngått fjernsalgskontrakt og bestillinger mellom selskapet og forbrukeren. Før fjernsalgskontrakten inngås, vil teksten til disse generelle vilkårene bli gjort tilgjengelig for forbrukeren. Hvis dette rimeligvis ikke er mulig, vil det før inngåelsen av fjernsalgskontrakten bli angitt at de generelle vilkårene kan ses hos selskapet, og at de på forespørsel fra forbrukeren vil bli sendt gratis så snart som mulig.
Hvis fjernsalgskontrakten inngås elektronisk, kan teksten til disse generelle vilkårene, i motsetning til det forrige avsnittet og før fjernsalgskontrakten inngås, bli gjort tilgjengelig for forbrukeren elektronisk på en slik måte at den enkelt kan lagres på et varig medium. Hvis dette rimeligvis ikke er mulig, vil det før inngåelsen av fjernsalgskontrakten bli angitt hvor de generelle vilkårene kan ses elektronisk, og at de på forespørsel fra forbrukeren vil bli sendt elektronisk eller på annen måte gratis.
I tilfelle spesifikke produkt- eller tjenestevilkår gjelder i tillegg til disse generelle vilkårene, gjelder avsnitt to og tre tilsvarende, og forbrukeren kan i tilfelle motstridende generelle vilkår alltid påberope seg den mest fordelaktige bestemmelsen.
Skulle en eller flere bestemmelser i disse generelle vilkårene på noe tidspunkt være helt eller delvis ugyldige eller bli ugyldige, forblir kontrakten og disse vilkårene for øvrig gjeldende, og den aktuelle bestemmelsen vil i gjensidig forståelse umiddelbart bli erstattet av en bestemmelse som ligger så nær den opprinnelige hensikten som mulig.
Forhold som ikke er regulert i disse generelle vilkårene, skal vurderes i samsvar med ånden i disse generelle vilkårene. Uklarheter ved tolkningen eller innholdet av en eller flere bestemmelser i våre vilkår skal tolkes i samsvar med ånden i disse generelle vilkårene.
Artikkel 4 – Tilbudet
Tilbudet inneholder en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Åpenbare feil eller åpenbare feil i tilbudet binder ikke næringsdrivende. Alle bilder, spesifikasjoner og opplysninger i tilbudet er veiledende og kan ikke gi grunnlag for krav om erstatning eller heving av kontrakten. Bilder av produkter gir en realistisk fremstilling av de tilbudte produktene. Næringsdrivende kan ikke garantere at de viste fargene nøyaktig samsvarer med de faktiske fargene på produktene.
Ethvert tilbud inneholder opplysninger som tydeliggjør for forbrukeren hvilke rettigheter og forpliktelser som følger av aksept av tilbudet. Dette gjelder spesielt:
- Prisen inkludert avgifter;
- Eventuelle fraktkostnader;
- Hvordan kontrakten vil bli inngått og hvilke handlinger som kreves for dette;
- Anvendelsen eller ikke-anvendelsen av angreretten;
- Betalingsmåte, levering og gjennomføring av kontrakten;
- Fristen for aksept av tilbudet eller fristen innen hvilken næringsdrivende garanterer prisen;
- Kostnadene ved fjernkommunikasjon, hvis kostnadene for bruk av fjernkommunikasjonsteknikken beregnes på en annen grunnlag enn den vanlige grunntaksten for det brukte kommunikasjonsmidlet;
- Om kontrakten vil bli arkivert etter inngåelse og på hvilken måte forbrukeren kan få tilgang til den;
- Hvordan forbrukeren før kontraktsinngåelsen kan kontrollere og eventuelt korrigere dataene han har oppgitt i forbindelse med kontrakten;
- Eventuelle andre språk hvor kontrakten kan inngås i tillegg til norsk;
- Atferdskodeksene som næringsdrivende har underlagt seg, og hvordan forbrukeren elektronisk kan få innsyn i disse atferdskodeksene;
- Minimumsvarigheten for fjernsalgskontrakten i tilfelle en løpende avtale.
Artikkel 5 – Kontrakten
Kontrakten inngås, med forbehold om avsnitt 4, så snart forbrukeren aksepterer tilbudet og oppfyller de fastsatte betingelsene. Når forbrukeren har akseptert tilbudet elektronisk, bekrefter næringsdrivende umiddelbart mottak av aksepten av tilbudet elektronisk. Så lenge mottaket av denne aksepten ikke er bekreftet av næringsdrivende, kan forbrukeren oppløse kontrakten.
Hvis kontrakten inngås elektronisk, vil næringsdrivende treffe hensiktsmessige tekniske og organisatoriske tiltak for å beskytte elektronisk dataoverføring og sørge for et sikkert nettmiljø. Hvis forbrukeren kan betale elektronisk, vil næringsdrivende treffe passende sikkerhetstiltak.
Næringsdrivende kan, innenfor rammene av loven, undersøke om forbrukeren kan oppfylle sine betalingsforpliktelser, samt ta hensyn til alle fakta og faktorer som er relevante for en ansvarlig inngåelse av fjernsalgskontrakten. Hvis næringsdrivende på grunn av denne undersøkelsen har tilstrekkelig grunn til ikke å inngå kontrakten, har han rett til å nekte en bestilling eller forespørsel eller fastsette spesielle betingelser for gjennomføringen.
Ved levering av produktet eller tjenesten vil næringsdrivende gi forbrukeren følgende informasjon skriftlig eller i en form som gjør det mulig for forbrukeren å lagre den på et varig medium:
a. Besøksadressen til næringsdrivendes virksomhet der forbrukeren kan rette klager;
b. Vilkårene og metoden for hvordan forbrukeren kan benytte seg av sin angrerett, eller en klar melding om utelukkelse av angreretten;
c. Informasjon om garantier og eksisterende tjenester etter kjøpet;
d. Dataene som er inkludert i artikkel 4, avsnitt 3 i disse vilkårene, med mindre næringsdrivende allerede har gitt disse dataene til forbrukeren før gjennomføring av kontrakten;
e. Vilkårene for oppsigelse av kontrakten hvis kontrakten har en varighet på mer enn ett år eller er ubestemt.
For en løpende avtale gjelder bestemmelsen i forrige avsnitt bare for den første leveransen. Hver kontrakt inngås med den forutsetningen at de aktuelle produktene er tilstrekkelig tilgjengelige.
Artikkel 6 – Angrerett
Ved kjøp av produkter har forbrukeren muligheten til å oppheve kontrakten innen 14 dager uten å oppgi noen grunn. Angrefristen begynner dagen etter at forbrukeren eller en tidligere av forbrukeren utpekt representant og meddelt næringsdrivende, har mottatt produktet. I løpet av angrefristen skal forbrukeren håndtere produktet og emballasjen med forsiktighet. Han vil bare pakke ut eller bruke produktet i den grad det er nødvendig for å vurdere om han ønsker å beholde det.
Hvis forbrukeren ønsker å benytte seg av sin angrerett, er han forpliktet til å informere næringsdrivende om dette innen 14 dager etter mottak av produktet. Forbrukeren må gjøre meldingen skriftlig eller via e-post. Etter at forbrukeren har meldt at han ønsker å benytte seg av angreretten, må han returnere produktet innen 14 dager. Forbrukeren må bevise at de returnerte varene ble sendt innen fristen, for eksempel ved å fremlegge en kvittering for forsendelsen.
Hvis forbrukeren etter utløpet av fristene nevnt i avsnitt 2 og 3 ikke har erklært at han ønsker å benytte seg av angreretten, eller ikke har returnert produktet til næringsdrivende, blir kjøpet bindende.
Artikkel 7 – Kostnader ved bruk av angreretten
Når forbrukeren benytter seg av sin angrerett, dekker han kostnadene for retur av produktene. Har forbrukeren betalt et beløp, vil næringsdrivende refundere dette beløpet så snart som mulig, senest innen 14 dager etter angrefristen. Dette forutsetter at produktet allerede er mottatt av nettbutikkoperatøren eller at det kan fremlegges en overbevisende bevis på at produktet er returnert i sin helhet.
Artikkel 8 – Unntak fra angreretten
Næringsdrivende kan utelukke forbrukerens angrerett for visse produkter og tjenester, forutsatt at han oppgir dette tydelig i tilbudet og det skjer før kontraktsinngåelsen. Unntak fra angreretten er bare mulig for produkter og tjenester som:
a. Er produsert i henhold til forbrukerens spesifikasjoner;
b. Har en personlig karakter og ikke kan returneres;
c. Kan raskt forringes eller eldes;
d. Er underlagt svingninger i finansmarkedet som næringsdrivende ikke har innflytelse på;
e. Omfatter løse aviser, tidsskrifter eller produkter hvor forbrukeren har brutt forseglingen;
f. Er hygieneprodukter hvor forbrukeren har brutt forseglingen;
g. Omfatter tjenester som har begynt med forbrukerens uttrykkelige samtykke før angrefristen utløper;
h. Gjelder overnatting, transport, restaurantvirksomhet eller fritidsaktiviteter og leveres på en bestemt dato eller innen et bestemt tidsrom.
Artikkel 9 – Prisen
I løpet av den angitte gyldighetsperioden i tilbudet, vil prisene på de tilbudte produktene og/eller tjenestene ikke økes, med mindre det er snakk om prisendringer på grunn av endringer i merverdiavgiftssatsene. I motsetning til avsnitt 1 kan næringsdrivende tilby produkter eller tjenester til variable priser, hvis prisene er bundet til svingninger i finansmarkedet som næringsdrivende ikke har innflytelse på. Denne bindingen til svingninger og det faktum at de angitte prisene kan være veiledende, vil bli oppgitt i tilbudet.
Prisøkninger innen 3 måneder etter kontraktsinngåelsen er kun tillatt hvis de er et resultat av lovbestemmelser eller forskrifter. Prisøkninger fra 3 måneder etter kontraktsinngåelsen er kun tillatt hvis næringsdrivende har avtalt dette, og:
a. De er et resultat av lovbestemmelser eller forskrifter;
b. Forbrukeren har rett til å si opp kontrakten med virkning fra den dagen prisøkningen trer i kraft.
Artikkel 10 – Samsvar og garanti
Næringsdrivende garanterer at produktene og/eller tjenestene samsvarer med avtalen og de spesifikasjonene som er angitt i tilbudet. Produktene og/eller tjenestene oppfyller også rimelige krav til kvalitet og brukbarhet samt lovbestemmelser og offentlige forskrifter som gjelder på tidspunktet for kontraktsinngåelsen.
Hvis det er inngått spesielle avtaler om bruk av produktet til andre formål enn normal bruk, garanterer næringsdrivende også at produktet er egnet for disse andre formålene.
Eventuelle garantier fra næringsdrivende, produsenten eller importøren påvirker ikke forbrukerens lovfestede rettigheter og krav i henhold til kontrakten overfor næringsdrivende.
Eventuelle mangler eller feilaktig leverte produkter må meldes skriftlig til næringsdrivende innen 14 dager etter levering. Ved retur av produktene må dette gjøres i originalemballasjen og i ny tilstand.
Garantiperioden til næringsdrivende tilsvarer produsentens garanti. Det er imidlertid viktig å merke seg at næringsdrivende ikke er ansvarlig for produktets endelige egnethet for enhver individuell bruk av forbrukeren, eller for eventuelle råd om bruk eller anvendelse av produktene.
Garantien gjelder ikke i følgende tilfeller:
- Når forbrukeren selv har reparert og/eller endret de leverte produktene eller fått disse reparert og/eller endret av tredjeparter;
- Når de leverte produktene har vært utsatt for unormale forhold eller på annen måte har blitt behandlet uaktsomt eller i strid med næringsdrivendes anvisninger og/eller emballasjen;
- Når manglene helt eller delvis skyldes forskrifter som er fastsatt eller vil bli fastsatt av regjeringen eller offentlige myndigheter vedrørende arten eller kvaliteten på de brukte materialene.
Artikkel 11 – Levering og utførelse
Næringsdrivende vil utvise størst mulig forsiktighet ved mottak og utførelse av bestillinger av produkter. Leveringsstedet er adressen som forbrukeren har oppgitt til selskapet.
Aksepterte bestillinger vil bli utført med rimelig hastighet, men senest innen 30 dager, med mindre det er avtalt en lengre leveringstid og forbrukeren har samtykket til dette.
Hvis leveransen forsinkes eller en bestilling helt eller delvis ikke kan utføres, vil forbrukeren bli informert om dette senest 30 dager etter bestillingen. I slike tilfeller har forbrukeren rett til å heve kontrakten uten kostnader og kreve erstatning. Ved en oppheving vil næringsdrivende refundere det betalte beløpet så snart som mulig, men senest innen 14 dager etter oppheving.
Hvis levering av et bestilt produkt er umulig, vil næringsdrivende forsøke å tilby en erstatningsvare. For erstatningsvarer kan angreretten ikke utelukkes.
Kostnadene ved en eventuell retur dekkes av næringsdrivende.
Risikoen for skade og/eller tap av produktene ligger hos næringsdrivende frem til leveringstidspunktet til forbrukeren eller en tidligere oppgitt representant, med mindre annet er avtalt.
Artikkel 12 – Løpende kontrakter: Varighet, oppsigelse og forlengelse
Oppsigelse:
- En kontrakt på ubestemt tid som har til hensikt regelmessig levering av produkter (inkludert strøm) eller tjenester, kan sies opp av forbrukeren når som helst, med overholdelse av de avtalte oppsigelsesreglene og en oppsigelsestid på maksimalt én måned.
- En kontrakt på bestemt tid som har til hensikt regelmessig levering av produkter (inkludert strøm) eller tjenester, kan sies opp når som helst ved slutten av den bestemte varigheten, med overholdelse av de avtalte oppsigelsesreglene og en oppsigelsestid på maksimalt én måned.
- Forbrukeren kan si opp de nevnte kontraktene når som helst og er ikke begrenset til en bestemt tid eller periode.
- Oppsigelsen kan skje på samme måte som kontrakten ble inngått.
- Oppsigelsestiden for forbrukeren tilsvarer oppsigelsestiden som næringsdrivende har avtalt for seg selv.
Forlengelse:
- En kontrakt på bestemt tid som har til hensikt regelmessig levering av produkter (inkludert strøm) eller tjenester, kan ikke stilltiende forlenges eller fornyes.
- En kontrakt på bestemt tid som har til hensikt regelmessig levering av dag-, nyhets- og ukesaviser samt tidsskrifter, kan stilltiende forlenges med maksimalt tre måneder, forutsatt at forbrukeren kan si opp denne forlengede kontrakten ved utløpet av forlengelsen med en oppsigelsestid på maksimalt én måned.
- En kontrakt på bestemt tid som har til hensikt regelmessig levering av produkter eller tjenester, kan bare stilltiende forlenges på ubestemt tid hvis forbrukeren når som helst kan si opp med en oppsigelsestid på maksimalt én måned, og en oppsigelsestid på maksimalt tre måneder gjelder hvis kontrakten har til hensikt regelmessig, men mindre enn én gang i måneden, levering.
Artikkel 13 – Betaling
Med mindre annet er avtalt, må de forfalte beløpene betales av forbrukeren innen 7 virkedager etter starten av angreretten i henhold til artikkel 6 avsnitt 1. Ved en kontrakt for levering av en tjeneste begynner denne perioden etter mottak av bekreftelsen av kontrakten fra forbrukeren.
Forbrukeren er forpliktet til å umiddelbart informere næringsdrivende om eventuelle feil i de oppgitte eller viste betalingsdataene.
Ved betalingsmislighold fra forbrukeren forbeholder næringsdrivende seg retten til, innenfor lovens begrensninger, å belaste de tidligere meddelte rimelige kostnadene til forbrukeren.
Artikkel 14 – Klagebehandling
Klager på gjennomføringen av kontrakten må sendes til næringsdrivende innen 7 dager etter at manglene er oppdaget, med en fullstendig og klar beskrivelse.
Næringsdrivende skal gi et svar på den innsendte klagen innen 14 dager etter mottak.
Hvis klagen krever lengre behandlingstid, skal næringsdrivende innen 14 dager sende en bekreftelse på mottak samt informasjon om når forbrukeren kan forvente et mer detaljert svar.
Hvis klagen ikke kan løses i minnelighet, oppstår en tvist som er underlagt tvisteløsningsordningen.
En klage opphever ikke næringsdrivendes forpliktelser, med mindre næringsdrivende skriftlig oppgir noe annet.
Hvis klagen anses som berettiget av næringsdrivende, har næringsdrivende, etter eget skjønn, muligheten til å erstatte eller reparere de leverte produktene kostnadsfritt.
Artikkel 15 – Tvister
For kontrakter mellom næringsdrivende og forbruker, der disse generelle vilkårene gjelder, skal kun norsk rett gjelde, selv om forbrukeren er bosatt i utlandet.
Artikkel 16 - CESOP
På grunn av tiltakene som innføres fra 2024 og gitt i forbindelse med "Lov om endring av merverdiavgiftsloven 1968 (lov til gjennomføring av betalingsdirektivet)" og dermed implementeringen av det sentrale elektroniske systemet for betalingsinformasjon (CESOP), kan betalingsleverandører registrere data i det europeiske CESOP-systemet.
I disse vilkårene menes med:
Angrefrist: perioden hvor forbrukeren kan benytte seg av sin angrerett;
Forbruker: den fysiske personen som ikke handler som en del av yrkesutøvelse eller virksomhet og inngår en fjernavtale med næringsdrivende;
Dag: kalenderdag;
Løpende avtale: en fjernavtale om en serie av produkter og/eller tjenester, hvor leverings- og/eller mottakelsesforpliktelsen er spredt over tid;
Varig databærer: ethvert middel som gjør det mulig for forbrukeren eller næringsdrivende å lagre informasjon som er rettet mot dem personlig, på en måte som muliggjør fremtidig konsultasjon og uendret reproduksjon av den lagrede informasjonen.
Angrerett: muligheten for forbrukeren til å trekke seg fra fjernavtalen innen angrefristen;
Næringsdrivende: den fysiske eller juridiske personen som tilbyr produkter og/eller tjenester til forbrukere på avstand;
Fjernavtale: en avtale der, som en del av et organisert system for salg på avstand av produkter og/eller tjenester, inntil inngåelsen av avtalen kun benyttes en eller flere teknikker for fjernkommunikasjon;
Teknikk for fjernkommunikasjon: middel som kan brukes til å inngå en avtale, uten at forbrukeren og næringsdrivende samtidig er tilstede i samme rom.
Generelle vilkår: de nåværende generelle vilkår fra næringsdrivende.
Artikkel 2 - Næringsdrivendes identitet
E-post: info@modabris.com
Artikkel 3 – Anvendelse
Disse generelle vilkårene gjelder for ethvert tilbud fra selskapet samt for enhver inngått fjernsalgskontrakt og bestillinger mellom selskapet og forbrukeren. Før fjernsalgskontrakten inngås, vil teksten til disse generelle vilkårene bli gjort tilgjengelig for forbrukeren. Hvis dette rimeligvis ikke er mulig, vil det før inngåelsen av fjernsalgskontrakten bli angitt at de generelle vilkårene kan ses hos selskapet, og at de på forespørsel fra forbrukeren vil bli sendt gratis så snart som mulig.
Hvis fjernsalgskontrakten inngås elektronisk, kan teksten til disse generelle vilkårene, i motsetning til det forrige avsnittet og før fjernsalgskontrakten inngås, bli gjort tilgjengelig for forbrukeren elektronisk på en slik måte at den enkelt kan lagres på et varig medium. Hvis dette rimeligvis ikke er mulig, vil det før inngåelsen av fjernsalgskontrakten bli angitt hvor de generelle vilkårene kan ses elektronisk, og at de på forespørsel fra forbrukeren vil bli sendt elektronisk eller på annen måte gratis.
I tilfelle spesifikke produkt- eller tjenestevilkår gjelder i tillegg til disse generelle vilkårene, gjelder avsnitt to og tre tilsvarende, og forbrukeren kan i tilfelle motstridende generelle vilkår alltid påberope seg den mest fordelaktige bestemmelsen.
Skulle en eller flere bestemmelser i disse generelle vilkårene på noe tidspunkt være helt eller delvis ugyldige eller bli ugyldige, forblir kontrakten og disse vilkårene for øvrig gjeldende, og den aktuelle bestemmelsen vil i gjensidig forståelse umiddelbart bli erstattet av en bestemmelse som ligger så nær den opprinnelige hensikten som mulig.
Forhold som ikke er regulert i disse generelle vilkårene, skal vurderes i samsvar med ånden i disse generelle vilkårene. Uklarheter ved tolkningen eller innholdet av en eller flere bestemmelser i våre vilkår skal tolkes i samsvar med ånden i disse generelle vilkårene.
Artikkel 4 – Tilbudet
Tilbudet inneholder en fullstendig og nøyaktig beskrivelse av de tilbudte produktene og/eller tjenestene. Åpenbare feil eller åpenbare feil i tilbudet binder ikke næringsdrivende. Alle bilder, spesifikasjoner og opplysninger i tilbudet er veiledende og kan ikke gi grunnlag for krav om erstatning eller heving av kontrakten. Bilder av produkter gir en realistisk fremstilling av de tilbudte produktene. Næringsdrivende kan ikke garantere at de viste fargene nøyaktig samsvarer med de faktiske fargene på produktene.
Ethvert tilbud inneholder opplysninger som tydeliggjør for forbrukeren hvilke rettigheter og forpliktelser som følger av aksept av tilbudet. Dette gjelder spesielt:
- Prisen inkludert avgifter;
- Eventuelle fraktkostnader;
- Hvordan kontrakten vil bli inngått og hvilke handlinger som kreves for dette;
- Anvendelsen eller ikke-anvendelsen av angreretten;
- Betalingsmåte, levering og gjennomføring av kontrakten;
- Fristen for aksept av tilbudet eller fristen innen hvilken næringsdrivende garanterer prisen;
- Kostnadene ved fjernkommunikasjon, hvis kostnadene for bruk av fjernkommunikasjonsteknikken beregnes på en annen grunnlag enn den vanlige grunntaksten for det brukte kommunikasjonsmidlet;
- Om kontrakten vil bli arkivert etter inngåelse og på hvilken måte forbrukeren kan få tilgang til den;
- Hvordan forbrukeren før kontraktsinngåelsen kan kontrollere og eventuelt korrigere dataene han har oppgitt i forbindelse med kontrakten;
- Eventuelle andre språk hvor kontrakten kan inngås i tillegg til norsk;
- Atferdskodeksene som næringsdrivende har underlagt seg, og hvordan forbrukeren elektronisk kan få innsyn i disse atferdskodeksene;
- Minimumsvarigheten for fjernsalgskontrakten i tilfelle en løpende avtale.
Artikkel 5 – Kontrakten
Kontrakten inngås, med forbehold om avsnitt 4, så snart forbrukeren aksepterer tilbudet og oppfyller de fastsatte betingelsene. Når forbrukeren har akseptert tilbudet elektronisk, bekrefter næringsdrivende umiddelbart mottak av aksepten av tilbudet elektronisk. Så lenge mottaket av denne aksepten ikke er bekreftet av næringsdrivende, kan forbrukeren oppløse kontrakten.
Hvis kontrakten inngås elektronisk, vil næringsdrivende treffe hensiktsmessige tekniske og organisatoriske tiltak for å beskytte elektronisk dataoverføring og sørge for et sikkert nettmiljø. Hvis forbrukeren kan betale elektronisk, vil næringsdrivende treffe passende sikkerhetstiltak.
Næringsdrivende kan, innenfor rammene av loven, undersøke om forbrukeren kan oppfylle sine betalingsforpliktelser, samt ta hensyn til alle fakta og faktorer som er relevante for en ansvarlig inngåelse av fjernsalgskontrakten. Hvis næringsdrivende på grunn av denne undersøkelsen har tilstrekkelig grunn til ikke å inngå kontrakten, har han rett til å nekte en bestilling eller forespørsel eller fastsette spesielle betingelser for gjennomføringen.
Ved levering av produktet eller tjenesten vil næringsdrivende gi forbrukeren følgende informasjon skriftlig eller i en form som gjør det mulig for forbrukeren å lagre den på et varig medium:
a. Besøksadressen til næringsdrivendes virksomhet der forbrukeren kan rette klager;
b. Vilkårene og metoden for hvordan forbrukeren kan benytte seg av sin angrerett, eller en klar melding om utelukkelse av angreretten;
c. Informasjon om garantier og eksisterende tjenester etter kjøpet;
d. Dataene som er inkludert i artikkel 4, avsnitt 3 i disse vilkårene, med mindre næringsdrivende allerede har gitt disse dataene til forbrukeren før gjennomføring av kontrakten;
e. Vilkårene for oppsigelse av kontrakten hvis kontrakten har en varighet på mer enn ett år eller er ubestemt.
For en løpende avtale gjelder bestemmelsen i forrige avsnitt bare for den første leveransen. Hver kontrakt inngås med den forutsetningen at de aktuelle produktene er tilstrekkelig tilgjengelige.
Artikkel 6 – Angrerett
Ved kjøp av produkter har forbrukeren muligheten til å oppheve kontrakten innen 14 dager uten å oppgi noen grunn. Angrefristen begynner dagen etter at forbrukeren eller en tidligere av forbrukeren utpekt representant og meddelt næringsdrivende, har mottatt produktet. I løpet av angrefristen skal forbrukeren håndtere produktet og emballasjen med forsiktighet. Han vil bare pakke ut eller bruke produktet i den grad det er nødvendig for å vurdere om han ønsker å beholde det.
Hvis forbrukeren ønsker å benytte seg av sin angrerett, er han forpliktet til å informere næringsdrivende om dette innen 14 dager etter mottak av produktet. Forbrukeren må gjøre meldingen skriftlig eller via e-post. Etter at forbrukeren har meldt at han ønsker å benytte seg av angreretten, må han returnere produktet innen 14 dager. Forbrukeren må bevise at de returnerte varene ble sendt innen fristen, for eksempel ved å fremlegge en kvittering for forsendelsen.
Hvis forbrukeren etter utløpet av fristene nevnt i avsnitt 2 og 3 ikke har erklært at han ønsker å benytte seg av angreretten, eller ikke har returnert produktet til næringsdrivende, blir kjøpet bindende.
Artikkel 7 – Kostnader ved bruk av angreretten
Når forbrukeren benytter seg av sin angrerett, dekker han kostnadene for retur av produktene. Har forbrukeren betalt et beløp, vil næringsdrivende refundere dette beløpet så snart som mulig, senest innen 14 dager etter angrefristen. Dette forutsetter at produktet allerede er mottatt av nettbutikkoperatøren eller at det kan fremlegges en overbevisende bevis på at produktet er returnert i sin helhet.
Artikkel 8 – Unntak fra angreretten
Næringsdrivende kan utelukke forbrukerens angrerett for visse produkter og tjenester, forutsatt at han oppgir dette tydelig i tilbudet og det skjer før kontraktsinngåelsen. Unntak fra angreretten er bare mulig for produkter og tjenester som:
a. Er produsert i henhold til forbrukerens spesifikasjoner;
b. Har en personlig karakter og ikke kan returneres;
c. Kan raskt forringes eller eldes;
d. Er underlagt svingninger i finansmarkedet som næringsdrivende ikke har innflytelse på;
e. Omfatter løse aviser, tidsskrifter eller produkter hvor forbrukeren har brutt forseglingen;
f. Er hygieneprodukter hvor forbrukeren har brutt forseglingen;
g. Omfatter tjenester som har begynt med forbrukerens uttrykkelige samtykke før angrefristen utløper;
h. Gjelder overnatting, transport, restaurantvirksomhet eller fritidsaktiviteter og leveres på en bestemt dato eller innen et bestemt tidsrom.
Artikkel 9 – Prisen
I løpet av den angitte gyldighetsperioden i tilbudet, vil prisene på de tilbudte produktene og/eller tjenestene ikke økes, med mindre det er snakk om prisendringer på grunn av endringer i merverdiavgiftssatsene. I motsetning til avsnitt 1 kan næringsdrivende tilby produkter eller tjenester til variable priser, hvis prisene er bundet til svingninger i finansmarkedet som næringsdrivende ikke har innflytelse på. Denne bindingen til svingninger og det faktum at de angitte prisene kan være veiledende, vil bli oppgitt i tilbudet.
Prisøkninger innen 3 måneder etter kontraktsinngåelsen er kun tillatt hvis de er et resultat av lovbestemmelser eller forskrifter. Prisøkninger fra 3 måneder etter kontraktsinngåelsen er kun tillatt hvis næringsdrivende har avtalt dette, og:
a. De er et resultat av lovbestemmelser eller forskrifter;
b. Forbrukeren har rett til å si opp kontrakten med virkning fra den dagen prisøkningen trer i kraft.
Artikkel 10 – Samsvar og garanti
Næringsdrivende garanterer at produktene og/eller tjenestene samsvarer med avtalen og de spesifikasjonene som er angitt i tilbudet. Produktene og/eller tjenestene oppfyller også rimelige krav til kvalitet og brukbarhet samt lovbestemmelser og offentlige forskrifter som gjelder på tidspunktet for kontraktsinngåelsen.
Hvis det er inngått spesielle avtaler om bruk av produktet til andre formål enn normal bruk, garanterer næringsdrivende også at produktet er egnet for disse andre formålene.
Eventuelle garantier fra næringsdrivende, produsenten eller importøren påvirker ikke forbrukerens lovfestede rettigheter og krav i henhold til kontrakten overfor næringsdrivende.
Eventuelle mangler eller feilaktig leverte produkter må meldes skriftlig til næringsdrivende innen 14 dager etter levering. Ved retur av produktene må dette gjøres i originalemballasjen og i ny tilstand.
Garantiperioden til næringsdrivende tilsvarer produsentens garanti. Det er imidlertid viktig å merke seg at næringsdrivende ikke er ansvarlig for produktets endelige egnethet for enhver individuell bruk av forbrukeren, eller for eventuelle råd om bruk eller anvendelse av produktene.
Garantien gjelder ikke i følgende tilfeller:
- Når forbrukeren selv har reparert og/eller endret de leverte produktene eller fått disse reparert og/eller endret av tredjeparter;
- Når de leverte produktene har vært utsatt for unormale forhold eller på annen måte har blitt behandlet uaktsomt eller i strid med næringsdrivendes anvisninger og/eller emballasjen;
- Når manglene helt eller delvis skyldes forskrifter som er fastsatt eller vil bli fastsatt av regjeringen eller offentlige myndigheter vedrørende arten eller kvaliteten på de brukte materialene.
Artikkel 11 – Levering og utførelse
Næringsdrivende vil utvise størst mulig forsiktighet ved mottak og utførelse av bestillinger av produkter. Leveringsstedet er adressen som forbrukeren har oppgitt til selskapet.
Aksepterte bestillinger vil bli utført med rimelig hastighet, men senest innen 30 dager, med mindre det er avtalt en lengre leveringstid og forbrukeren har samtykket til dette.
Hvis leveransen forsinkes eller en bestilling helt eller delvis ikke kan utføres, vil forbrukeren bli informert om dette senest 30 dager etter bestillingen. I slike tilfeller har forbrukeren rett til å heve kontrakten uten kostnader og kreve erstatning. Ved en oppheving vil næringsdrivende refundere det betalte beløpet så snart som mulig, men senest innen 14 dager etter oppheving.
Hvis levering av et bestilt produkt er umulig, vil næringsdrivende forsøke å tilby en erstatningsvare. For erstatningsvarer kan angreretten ikke utelukkes.
Kostnadene ved en eventuell retur dekkes av næringsdrivende.
Risikoen for skade og/eller tap av produktene ligger hos næringsdrivende frem til leveringstidspunktet til forbrukeren eller en tidligere oppgitt representant, med mindre annet er avtalt.
Artikkel 12 – Løpende kontrakter: Varighet, oppsigelse og forlengelse
Oppsigelse:
- En kontrakt på ubestemt tid som har til hensikt regelmessig levering av produkter (inkludert strøm) eller tjenester, kan sies opp av forbrukeren når som helst, med overholdelse av de avtalte oppsigelsesreglene og en oppsigelsestid på maksimalt én måned.
- En kontrakt på bestemt tid som har til hensikt regelmessig levering av produkter (inkludert strøm) eller tjenester, kan sies opp når som helst ved slutten av den bestemte varigheten, med overholdelse av de avtalte oppsigelsesreglene og en oppsigelsestid på maksimalt én måned.
- Forbrukeren kan si opp de nevnte kontraktene når som helst og er ikke begrenset til en bestemt tid eller periode.
- Oppsigelsen kan skje på samme måte som kontrakten ble inngått.
- Oppsigelsestiden for forbrukeren tilsvarer oppsigelsestiden som næringsdrivende har avtalt for seg selv.
Forlengelse:
- En kontrakt på bestemt tid som har til hensikt regelmessig levering av produkter (inkludert strøm) eller tjenester, kan ikke stilltiende forlenges eller fornyes.
- En kontrakt på bestemt tid som har til hensikt regelmessig levering av dag-, nyhets- og ukesaviser samt tidsskrifter, kan stilltiende forlenges med maksimalt tre måneder, forutsatt at forbrukeren kan si opp denne forlengede kontrakten ved utløpet av forlengelsen med en oppsigelsestid på maksimalt én måned.
- En kontrakt på bestemt tid som har til hensikt regelmessig levering av produkter eller tjenester, kan bare stilltiende forlenges på ubestemt tid hvis forbrukeren når som helst kan si opp med en oppsigelsestid på maksimalt én måned, og en oppsigelsestid på maksimalt tre måneder gjelder hvis kontrakten har til hensikt regelmessig, men mindre enn én gang i måneden, levering.
Artikkel 13 – Betaling
Med mindre annet er avtalt, må de forfalte beløpene betales av forbrukeren innen 7 virkedager etter starten av angreretten i henhold til artikkel 6 avsnitt 1. Ved en kontrakt for levering av en tjeneste begynner denne perioden etter mottak av bekreftelsen av kontrakten fra forbrukeren.
Forbrukeren er forpliktet til å umiddelbart informere næringsdrivende om eventuelle feil i de oppgitte eller viste betalingsdataene.
Ved betalingsmislighold fra forbrukeren forbeholder næringsdrivende seg retten til, innenfor lovens begrensninger, å belaste de tidligere meddelte rimelige kostnadene til forbrukeren.
Artikkel 14 – Klagebehandling
Klager på gjennomføringen av kontrakten må sendes til næringsdrivende innen 7 dager etter at manglene er oppdaget, med en fullstendig og klar beskrivelse.
Næringsdrivende skal gi et svar på den innsendte klagen innen 14 dager etter mottak.
Hvis klagen krever lengre behandlingstid, skal næringsdrivende innen 14 dager sende en bekreftelse på mottak samt informasjon om når forbrukeren kan forvente et mer detaljert svar.
Hvis klagen ikke kan løses i minnelighet, oppstår en tvist som er underlagt tvisteløsningsordningen.
En klage opphever ikke næringsdrivendes forpliktelser, med mindre næringsdrivende skriftlig oppgir noe annet.
Hvis klagen anses som berettiget av næringsdrivende, har næringsdrivende, etter eget skjønn, muligheten til å erstatte eller reparere de leverte produktene kostnadsfritt.
Artikkel 15 – Tvister
For kontrakter mellom næringsdrivende og forbruker, der disse generelle vilkårene gjelder, skal kun norsk rett gjelde, selv om forbrukeren er bosatt i utlandet.
Artikkel 16 - CESOP
På grunn av tiltakene som innføres fra 2024 og gitt i forbindelse med "Lov om endring av merverdiavgiftsloven 1968 (lov til gjennomføring av betalingsdirektivet)" og dermed implementeringen av det sentrale elektroniske systemet for betalingsinformasjon (CESOP), kan betalingsleverandører registrere data i det europeiske CESOP-systemet.